Limfedemul nu este o sentință – Întrebări și răspunsuri despre limfedem

1.Care exerciții fizice în limfedem sunt indicate și care sunt contraindicate?
Exercițiile sau sarcinile dinamice sunt benefice, iar cele statice sunt contraindicate.
Deoarece limfa este mișcată de contracția mușchilor în cea mai mare parte, mișcarea este cel mai puternic mecanism de transportare a limfei.Când mușchii se contractă, ei devin mai scurți, dar mai voluminoși,apasă pe vasele limfatice,provoacă o compresie pe ele,cele profunde care se află între mușchi și oase și cele superficiale.

Cele dintre oase și mușchi sunt bine presate,ca o pompă musculară, împing limfa prin vasele limfatice. Aici o mare importanță o are bariera din spațiul superficial pe care apasă mușchiul, cât de elastică este pielea și stratul adipos subcutanat.Dacă stratul de grăsime e consistent iar pielea elastică, atunci bariera e slabă, forța de apăsare pe vasele limfatice va fi mică, și nu va putea propulsa limfa,astfel edemul este mai mare.

Un strat adipos nu prea mare și o piele mai în tonus face ca presiunea pe vasele limfatice să crească. Pentru a amplifica funcția pompei musculare se folosește tricotajul compresiv. Dacă este corect ales, face o presiune înaltă în timpul mișcării, are o opunere mai mare. Tricotajul care face o presiune, adică o opunere la întinderea țesuturilor moi ale mâinii, dar numai în momentul când se contractă mușchiul.(În repaus nu apasă pe țesuturi). Fiecare mișcare a noastră este ca un impuls pentru sistemul limfatic ca să transporte limfa mai bine.

Sarcina statică este atunci când mușchii i-am tensionat, și într-o astfel de stare tensionată rămân o perioadă mai îndelungată. Când dacă vorbim de sarcină fizică-când avem bandă elastică și o întindem pentru mușchii umărului, porțiunea posterioară a m. deltoid,mușchii spatelui, tricepsului poate fi o sarcină dinamică, dar pentru antebraț unde suntem nevoiți să-l tensionăm pentru a ține această bandă va fi o sarcină statică. La fel va fi și atunci când facem flotări, sau când facem ”planking”. Aici e statică completă, la flotări, antebrațele sunt în statică, noi am obstrucționat vasele limfatice și deteriorăm mișcarea limfei.

Dacă e să vorbim de picioare, săriturile sunt dinamice,așezările statice.Vor funcționa fesele, m.coapselor, iar m.gambelor vor fi în statică. Limfa se mișcă de jos în sus.

La efort fizic se mărește vascularizarea dar orice mărire a vascularizării este mărirea sarcinii pe sistemul limfatic. Ideal ar fi ca atunci când facem sport să fim îmbrăcați sau în tricotaj compresiv profilactic, sau curativ, cu o clasă de compresie mai înaltă, (dacă avem deja edem, atunci putem menține rezultatul obținut, și preveni dezvoltarea lui pe parcurs.)
Țineți minte că purtarea sau transportul genților pe membrul care e în zona de risc, statul mult în picioare, așezările vor avea urmări negative.

2. Cum ne influențează prezența Diabetului Zaharat în limfedem?
Diabetul Zaharat este o patologie care în sine duce la deteriorarea vaselor sanguine, a capilarelor, scade capacitatea de vindecare a țesuturilor, scade imunitatea locală, mai ales în limfedem.

Diabetul Zaharat tratat, adică compensat nu este un pericol în limfedem. El permite sa duceți o viață normală. Decompensarea este periculoasă, când cresc nivelurile glicemice , e periculos prin complicațiile care le produce, pentru întreg organismul, nu va avea influență asupra mâinii sau piciorului ci și asupra creerului, rinichilor, pielii și sensibilității ei, retinei. Sunt multe organe care sunt ținta diabetului, nu trebuie să uităm. Diabetul de tip ll poate fi compensat prin micșorarea greutății corporale.

3. Ajută ”Detralex” în limfedem?
Preparatul Detralex nu are influențe asupra edemului limfatic. Este folosit în patologiile venoase, se dă 2 luni cu interval de pauza 2 luni, sau după indicațiile flebologului în asociere cu alte medicamente.

4. Care este deosebirea dintre drenajul limfatic manual și limfomasaj?
Drenajul limfatic manual este masajul indicat în limfedem, este predestinat îmbunătățirii funcției vaselor limfatice superficiale, îmbunătățirii formării limfei, motoricii limfatice, stimularea limfangiogenezei, și toate acestea, fără ca să mărim vascularizarea. Mărirea vascularizării este o sarcină în plus pe sistemul limfatic. Efectuarea corectă a drenajului limfatic, permite îmbunătățirea funcției sistemului limfatic, micșorarea limfedemului, dar ca monoterapie el nu se folosește. El se folosește în limitele complexului terapiei fizice antiedem. Fiindcă numai cu drenajul limfatic manual nu reușești să atingi o îmbunătățire permanentă de durată, dar cu ajutorul complexului fizic de terapie antiiedem se poate.

În foarte multe feluri de masaj sunt manevre care sunt îndreptate spre mărirea vascularizării. Dacă apare întrebarea de diferențiere a masajelor, dacă vi se face corect sau nu drenajul limfatic, țineți minte 5 semne pentru a vă orienta:

1.Drenajul limfatic manual nu se începe din porțiunea afectată – mâna sau piciorul cu edem. Se prelucrează partea centrală, se fac exerciții de respirație, apoi treptat se ajunge la locul afectat.
2.Toate mișcările se fac încet. Mișcările rapide pot stimula vascularizarea, pe de altă parte, ele pot fi mai rapide decât contracțiile limfangionului.
3. Să nu apară hiperemia (mărirea vascularizării pielii). Aceasta este o sarcină în plus pe sistemul limfatic.
4. Să nu simtă durere pacientul
5. Nu se face cu substanțe lubrifiante ca: ulei, cremă, talc,nici o substanță care ușurează alunecarea pe piele.

5. Ce să facem dacă avem scurgeri de limfă pe suprafață?
Adresați-vă limfologului, să vadă specialistul. De regulă dacă e o fază acută, poate fi o formă buloasă de erizipel, dacă e cronic (de mai mult timp,) poate fi limforee cu limfocisturi, sau altceva. Aici sarcina principală este de a îmbunătăți funcția sistemului limfatic. Dacă am micșora presiunea în vasele limfatice, limforeea ar dispărea. Și pielea se vindecă, bulele dispar; cu cât mai repede vă veți ocupa cu atât mai repede veți elimina problema.

Fiecare puseu de erizipel agravează mult starea membrului cu limfedem. Se dereglează starea țesuturilor,se accelerează procesul de sclerozare și fibrozare a țesuturilor, scade mult imunitatea locală, se mărește edemul, de aceea erizipelul e mai bine sa-l prevenim decât să ne luptăm cu el.

Dacă încă nu aveți limfedem (dar aveți noduli extirpați), puteți folosi cu țel profilactic tricotaj cu țesătură circulară. Dacă aveți edem, folosiți tricotaj cu țesătură plată (cu cusătură), acesta are alte caracteristici ale compresiei în repaus și în mișcare, are mai multe priorități în fața celui circular. Țineți minte, tricotajul nu are menirea de a micșora edemul, menirea lui este de a menține rezultatul obținut după drenajul limfatic și bandajare.

Se alege după ce am obținut micșorarea maximă posibilă a membrului afectat, făcând drenaj și bandajare. Altfel am putea ”mișca” edemul de pe antebraț pe braț, sau de pe braț pe umăr, chiar spate. Variantele de tricotaj cele mai optime sunt cele alese împreună cu specialistul, cele comandate pe internet pot fi nepotrivite.

6. Cand se foloseste pneumomasajul?
La folosirea pneumomasajului riscul de „mișcare” a edemului este de 10 mai mare.
Crește viteza proceselor de sclerozare și fibrozare a țesuturilor, la fel ca oricare terapie compresivă. În plus cu astfel de schimbări este foarte greu de luptat.

Pneumomasajul poate fi permis la menținerea rezultatelor obținute, când este eliminată componenta lichidă, nu este edem, dar acolo nu este necesar, este suficientă purtatea tricotajului.

7. Ce e de făcut dacă la limphografie ne-a spus că sistemul limfatic este distrus?
Să nu credeți în asta, pentru început. Aceasta este varianta cea mai adesea văzută, varianta de steluțe, nu se văd vasele limfatice superficiale. Cu FSG limphografică mai adânc de 2cm nu se pot vedea vasele, nu există vase destul de mari pe care să le vedem. Există cazuri avansate când sunt distruse vasele mari limfatice,când sunt întinse limphangioanele, poate fi distrus peretele vaselor, ele nu funcționează, dar rețeaua de vase superficiale rămâne intactă.

Aceasta este rețeaua care poate transporta substanțele din țesuturi în vasele de sânge,deoarece sunt vase mici, aceasta are loc mai încet. Ele pot să nu se descurce cu sarcina care li se impune. Din această cauză se formează edemul limfatic, se acumulează aceste substanțe, care trebuie să se miște prin sistemul limfatic,dar aceasta nu înseamnă că sistemul limfatic nu funcționează. Dacă sistemul limfatic nu ar funcționa deloc, atunci, mâna sau piciorul ar adăuga zilnic în jur de 0,5 kg. Așa ceva nu există.

De regulă când se dezvoltă limfedemul, sistemul limfatic funcționează cam la 99% la sută, iar acel procent se acumulează încet treptat în țesuturi, proteinele din acest lichid atrag pe ele apa, nu numai proteinele ci și alte substanțe hidrofile, acesta înmulțit la timp, la ani face să apară limfedemul, care-i sperie pe pacienți. Nu este corect să spunem că sistemul limfatic nu funcționează deloc. Poate fi vorba despre vasele limfatice mari care la o presiune excesivă într-adevăr pot fi deteriorate.

Cu cât mai repede vom începe tratamentul, cu atât posibilitatea ca aceste vase să fie distruse va scădea. Aceasta va permite să se facă și operație de reconstruire, care nu va fi posibilă dacă vor fi toate vasele mari distruse.

8. Terapeutul m-a examinat și a determinat că o mână este mai umflată ca cealaltă cu 3-4cm și mi-a zis că nu e periculos și nu e cazul să încep tratamentul limfedemului. Ce sa fac?
O mărire a circumferinței brațului cu 3-4 cm este foarte mult. Dacă avem 1mm edem permanent, care nu dispare, este deja limfedem de stadiul ll. Mai departe se apropie stadiul lll. Aceasta ne dovedește că vasele limfatice nu funcționează în deplină pe deplin. Vasele limfatice nu pot să-și exercite funcțiile la nivel optim, acesta este debutul distrugerii vaselor mari limfatice. Dacă la acest moment vor fi întreținute, ele nu se vor distruge. Dacă nu le vom ajuta, ele se vor deteriora și dacă vom aștepta când edemul va avea 7cm, când va fi totul mai rău, și numai atunci să începem tratamentul, nu este corect.

Este corect când prindem acel mm de edem și și îl ținem să nu se mărească. În acest timp nu este nevoie de un tratament complicat, nu trebuie să vă cereți pentru aceasta de la serviciu, sau nu știu de unde, să faceți proceduri ambulatorii, să vă internați. Pur și simplu este necesar în cunoștință de cauză să vă fie ales un tricotaj compresiv adecvat, care să nu permită mărirea edemului, orice ați face. La 3-4cm este necesar un tratament dar nu foarte mare, cam o săptămână. La 7-8cm vor fi necesare minim 4 săptămâni de tratament, dacă vom ne vom delăsa, va fi necesar un tratament și mai de durată. De ce să ajungem la așa ceva? De aceea cu cât mai repede veți începe cu atât mai bine va fi.

9.Am dureri și arsuri în mână de la limfă?
Este discutabil că arsurile să fie de la limfă. Cel mai des aceste simprome sunt legate de dereglările de inervație ale porțiunii operate, urmări postoperatorii. Edemul, (dacă nu este prezent erizipelul), de regulă nu este dureros.
Senzațiile de durere pot fi ca simptom al recidivării procesului oncologic. Adresați-vă oncologului.
Este benefic să înnotăm în bazin pentru profilaxia limfedemului
Este cel mai bun tip de sport pentru persoanele cu limfedem, și nu numai, fiindcă apa produce o anumită presiune pe corp (membru cu limfedem), iar mișcarea ajută la mișcarea limfei.

10. Degetele de la mână îmi amorțesc, iar edemul e mai sus de cot. Cum sa procedez?
Cel mai sigur este că amorțeala nu este legată de edem. Senzația de amorțeală a degetelor, cu toate că edemul nu trebuie lăsat fără tratament, de regulă, aceasta poate fi ca o urmare a chimioterapiei, sau a compresiei sau distrugerii terminațiilor nervoase operator, sau în urma terapiei cu raze Rentghen. Cu timpul de obicei aceste sensații trec.

11. Cum să întreținem sistemul limfatic?
Depinde de ce este dereglat în sistemul limfatic și se crează întreținerea, în funcție de aceasta. Poate undeva va fi necesar tricotajul, undeva masajul, în alte cazuri ajutorul unui specialist, în unele cazuri numai un mod de viață sănătos plus tricotaj, trebuie văzut și determinat.

12. Este benefic masajul punctual pe nodulii limphatici?
Nu. Nu trebuie atinși nodulii limfatici! Numai când doctorul îi palpează. Chiar și la efectuarea drenajului limfatic manual nu se face contact direct cu nodulul limfatic, este o presiune creată pe acea porțiune unde sunt nodululii limfatici. N-ar trebui se existe nici un fel de masaje punctuale pe noduli.

13. În complexul de tratament sunt incluse și unele injecții?
Nu există preparate confirmate în tratamentul limfedemului. Dacă vedeți că se folosesc perfuzii sau injectarea oricăror preparate, în porțiunea edemului, lângă edem, aceasta este o absurditate, care nu are nici o relevanță, chiar dacă vă vorbesc frumos despre ele, fiindcă nici în recomandările internaționale, nici în mediul asociației internaționale a limfologilor nu există recomandări ale unui tratament medicamentos în limfedem.

14. Este necesar să purtăm mănușă, dacă mâna și degetele nu sunt edemate? Mâneca o port.
Dacă clasa de compresie a mânecii care o purtați este 2 și mai mare, atunci e mai bine să purtați și mănușă. Aceasta va fi profilaxia dezvoltării edemului degetelor. Dacă purtați mânecă profilactică de compresie clasa l ,este de dorit, dar nu e obligatoriu să o purtați.

15. Putem folosi lipitori în limfedem?
Nu. Este interzis. În această porțiune este scăzută imunitatea, punând lipitori formăm mecanic porți de intrare pentru infecție, plus lipitorile vor introduce și propia microfloră în țesuturi, ajutând să facem o complicație infecțioasă.

16. Putem face schi după mastectomie -12 ganglioni înlăturați?
Da. Trebuie făcut sport, dar trebuie avut în vedere ca mergând pe schiuri să evitați statica, dapă apucăm bățul de schi, îl ținem strâns sau împingem va fi o sarcină statică pe antebraț, atunci astfel putem provoca suprasolocitarea sistemului limfatic. Dar dacă vom agăța bățul pe o curea, ridicând bățul cu cureaua apoi să-l împingem,deschizând palma, apoi să relaxăm mâna și din nou să împingem, va fi o dinamică în lucrul cu antebrațul, astfel putem schia. Se mai poate îmbrăca și o mânecă compresivă cu scop profilactic, dacă nu avem edem. Dacă purtați mânecă și mănușă atunci trebuie să vă vadă un doctor, pentru a vă permite.

17. Se permite să vizităm sauna infraroșie avânf limfedem?
Nu, nu trebuie, știți deja, orice mărire a vascularizării este o sarcină în plus pe sistemul limfatic. De ce să mărim conștient sarcina pe sistemul limfatic? Dacă știm că este afectat și poate duce la edem?

18. Cum să alegem tricotajul compresiv?
Pentru profilaxie se alege clasa l de compresie, pentru tratament clasa ll de compresie. Pentru aprecierea tricotajului compresiv trebuie avut în vedere 2 criterii, să mențină rezultatul obținut înainte de a îmbrăca tricotajul, al doilea, trebuie purtat cu adevărat( nu când îți amintești numai, sau când îți dorești). Dacă în unele locuri te strânge, sau te jenează,atunci trebuie corectat.Trebuie să corespundă după toate standardele. Dacă mâna are un standard, iar brațul altul, atunci trebuie ajustat. Nu trebuie să vă comandați standard, trebuie comandat individual.

Cel mai bine, criteriile trebuie să vi le aleagă medicul limfolog. În magazinele de tricotaje, personajele nu au experiența de a aprecia cum va fi purtat, cum trebuie purtat tricotajul compresiv. Medicul vede pacientul când îmbracă tricotajul și după câtva timp, astfel poate aprecia și corecta. Uneori și niște măsurători făcute ideal, iar ciorapul nu-și face efectul și are nevoie de corecturi. Când reușim ca tricotajul să-și îndeplinească, atunci putem lăsa pacientul de să acționeze singur. Ca să-și păstreze rezultatele obținute.

19. Cât de des se poartă tricotajul compresiv cu țel de profilaxie?
Depinde când am început să-l purtăm .Dacă am îmbrăcat mâneca compresivă imediat după operație, din relatările medicilor suedezi, atunci riscul de apariție a limfedemului scade de 2-3ori în decursul primului an. Dacă nu am purtat în primul an după operație, atunci mâneca o purtăm în momentele de efort static și mecanic. Static când zburăm cu avionul, mergem mult cu trenul, mașina.
O mai îmbrăcăm când facem sport, fiindcă se mărește vascularizarea ceea ce este o sarcină în plus pe sistemul limfatic.

Nu uitați un lucru: un gram de profilaxie costă tone de tratament.

Modul sănătos de viață și informația ne scutește de multe neplăceri.

Continuați să fiți informați!