Posted on April 4, 2019 by lmfdm_Admin
Leave a Comment
Anamneza este aplicabilă si relevantă în 80% dintre cazuri. Date importante care ne ajută la o diagnosticare mai corectă:
- Anamneza familială: dacă are cineva limfedem în familie sau a suferit de sindromul braț sau picior gros din „cauze necunoscute”
- Perioada când au apărut primele semne: imediat după naștere sau umflarea membrului a început după câteva săptămâni sau luni?
- La ce vârstă a apărut edemul?
- Dacă au existat antecedente în formarea edemului ca: accident, intervenție chirurgicală, tumoare, sau radiații?
- Infecția de tip erizipel, sarcină, creșterea greutății.
- În stadiile incipiente, denumit starea latentă, edemul apare după încărcare, în perioada foarte caldă, de obicei seara, la nivelul gleznei, piciorului (sau alte regiuni), umflătura persistă la testul de compresia degetului. După odihnă sau după o noapte de dormit edemul „dispare”. Absorbția spontană a limfei există, însă apare o repetare continuă în timp de limfedem. Mai târziu sistemul limfatic devine deficitar, nu reușește să-și continue munca în poziție de repaos și astfel edemul devine constant.
- Boli asociate: tromboză, boli varicoase, vasoconstricție, inflamația vaselor de sânge, diabet, boli articulare, boli cardiace, hipertensiune arterială (HTA)
- „Părerea” pacientului despre cauza care a dus la apariția edemului.
Semne clinice
Încă din stadiile incipiente există semne de avertizare a bolii, care se manifestă în primul rând prin starea „schimbătoare” al edemului. În stadiile tardive diagnosticul se pune după semnele clinice ale bolii.
Potrivit unor estimări prudente, 60-70% dintre pacienții de limfedem nu ajung din timp la tratament, pentru că nu sunt diagnosticați corect după primele semne clinice de către medicul curant. În majoritatea cazurilor pacienții sunt sfătuiți astfel: „ trebuie să trăiți cu acest edem, nu există cale de vindecare”.
O altă metodă comună este când se caută „cauza” edemului prin investigații mai complexe. În cele mai multe cazuri se asociează ca și o complicație a trombozei sau a unei boli articulare. După rezultatele negative apare părerea că acest edem nu se poate vindeca. De asemenea, este o practică obișnuită indicația pentru o diureză puternică prin administrarea diureticelor în cantități mari. Și acesta este un mod de tratament neadecvat.
Semnele clinice ale bolii, care pot fi recunoscute de către medici, când pacientul apelează la consultație:
- Edemul produce o umflătură pe zona respectivă și din cauza că lichidul limfatic este necompresibil la presiunea exterioară,apare o adâncitură. Acesta este stadiul de edem pitting, care ține amprenta tegumentară.
- În stadiile tardive edemul nu mai ține amprenta tegumentară, stadiu non-pitting, care se diferențiează de alte tipuri de edeme. Edemul aglomerat din cauze mecanice nu se poate drena fără tratament și la nivelul țesutului conjunctiv se formează fibrozare, dermatoscleroză. Mâna/ laba piciorului sunt foarte umflate, degetele se îngroșează.
- Semnul Stemmer este pozitiv. Este o metodă simplă, care ne relatează edemul membrului inferior. Pentru a declanșa simptomul, trebuie să cutăm pielea la nivelul degetului. Acesta se poate efectua cu ridicarea pielii, cu 2 degete sau cu o pensetă. Marginile zonei cutate se marchează, astfel (comparativ) se poate observa mărimea degetului afectat cu cel sănătos. Pe degetul afectat zona măsurată este mult mai mare, apare edemul.