Povestea unui specialist in lupta cu limfedemul

Povestea unui specialist in lupta cu limfedemul

In calitate de fizioterapeut cu experiență de 23 de ani și de 10 ani specializată în tratamentul limfedemului, prin aceasta poveste reala doresc sa va atrag atentia asupra importantei readucerii unui standard al vietii satisfacator si mai mult de atat, chiar daca esti diagnosticat cu limfedem.
În toamna anului 1997 am văzut prima dată o doamnă cu limfedem. Brațul ei era foarte gros, mare, greu. Dânsa a căutat tratament de specialitate în toată țara, însă a fost fără succes.  Eu, ca și terapeut, nu am putut să o ajut inițial în această privință. Programul de exerciții a ajutat-o foarte mult, însă nu a fost suficient.  A fost foarte frustrant.
Doamna mă întreba: DE CE A APĂRUT ACESTA? DE CE MI S-A ÎNTÂMPLAT MIE?  CU CE AM GREȘIT?  CE NU AM FĂCUT BINE? CE ESTE?  și multe alte întrebări la care nu am găsit răspuns imediat.
După 2 ani de cercetări și căutări ea a ajuns în Ungaria la tratament, unde exista acestă terapie de specialitate. S-a întors cu o stare de sănătate vizibil ameliorată,  și a primit indicațiile specifice.
După un  an, datorită doamnei, am ajuns și eu la Budapesta să studiez și să mă specializez. De atunci, pot să vă spun că practic zilnic Drenajul Limfatic Manual – această terapie minunată.
În practica mea terapeutică sunt incluse și răspunsurile legate de întrebările amintite mai sus de către pacientă. Acum știu să dau explicații clare și concrete. Răspunsurile sunt puțin greu de explicat, mai ales dacă există o componentă psiho-emoțională pe fond de stres, anxietate,depresie, sau alte tulburări emoționale.
Din punct de vedere medical știm foarte clar cauzele apariției limfedemului.
La întrebarea: De ce mi s-a întâmplat mie? ar fi mai multe răspunsuri.
Nu sunt psiholog, însă un lucru este dovedit științific: starea psiho- emoțională influențează foarte mult circulația limfei, mai ales când exită blocaje în corp. Aceste blocaje pot fi și la nivel mental și la nivel fizic.
De aceea, este foarte mare nevoie ca să cerem sfatul specialiștilor care pot practica într-o echipă multidisciplinară: psiholog, nutriționist, limf-terapeut, medici ș.a.   sau colaborează între ei.
Nu este rușine să cereți sfaturi de la specialisti. Chiar este vital.
Ei vă acordă sfaturi corecte cum să vă echilibrați viața, stilul de viață și ce obiceiuri noi să introduceți pentru o viață de calitate.
Pentru mine, ca terapeut în procesul de recuperare contează foarte mult ce fel de gândire are persoana respectivă.
Totul începe de la nivel mental.
Toți suntem  oameni. Nimeni nu este perfect.
De multe ori limfedemul poate fi un semn.
“Ați făcut prea mult până acum! Trebuie să vă opriți! Este destul!
“Nu cărați toată greutatea lucrurilor pe umerii dvs.”
Toate acestea pot fi impulsuri de la nivel mental, însă noi nu conștientizăm la început, numai când apar semne.
Începând de acum, trebuie să vă gândiți la propria persoană.
Aveți nevoie să vă bucurați de viață! Trebuie să vă adaptați!
Trebuie să acceptați multe lucruri care nu vor fi la fel ca și înainte.
Cunosc multe doamne care au o gândire excepțională, pozitivă, optimistă,  și care au acceptat starea lor de sănătate împreună cu limfedemul 100%.
Multe doamne și domni cu limfedem își desfășoară activitatea la locul de muncă 8 ore/ zi.  Colegii de muncă îi  acceptă și îi ajută cu mare drag așa cum sunt ei. Sunt energici și au un chef de viață foarte bună.
Alte persoane fiind în pensie își ajută familia, au grijă de nepoți.
Viața  familială  poate să aducă schimbări pozitive.
Partenerii pot petrece mai mult timp împreună, chiar să efectueze muncile casnice împreună ajutând unul pe celălalt ( cumpărături, gătit, călcat, igiena casei etc.).
Persoanele singure să caute compania unor prietene, prieteni și să aibă activități creative sau recreative ( excursii, plimbări, să joace cărți, table, Rummy, ș.a.)  sau programe cu familia, rudele, prietenii.
Un alt program recomandat este activitatea în grup de suport pentru consiliere, sfaturi, soluții, întrajutorare, nemaispunând de mișcare, gimnastica în grup, unde atmosfera este foarte plăcută, cu multe zâmbete, fericire, voie bună.
Limfedemul este o stare cronică în cele mai multe cazuri, și dacă luăm măsuri de la primele semne atunci putem preveni multe  complicații și mai ales prevenim ca să avanseze în stadii foarte drastice și putem menține sub control.
Șansa de supraviețuire pot să spun că este 100% și după 25 de ani pentru cei care dezvoltă limfedem.
De ce spun acest lucru? Pentru că prima doamnă diagnosticată de limfedem  despre care v-am povestit la început, trăiește și astăzi.
Sigur, cu tratament se menține sub control.
Și astăzi prezintă un stil de viață  foarte activ ( activități casnice, excursii, gimnastica regulată), este o doamnă foarte deschisă, simpatică, ajutătoare, un model bun de urmat.
În 1997 s-a înființat grupul de suport din Târgu Mureș și pe parcursul anilor s-au alăturat și alte doamne cu limfedem.
La rândul meu am învățat și eu foarte mult de la aceste doamne , având săptămânal gimnastica în grup.
În toți acești ani am încercat să înțeleg cum este să trăiască cineva cu  limfedem.
Prin experiențele trăite în acești ani cu multe doamne și câțiva domni, pot să vă spun că această boală poate fi comparabilă de exemplu cu hipertensiunea arterială (HTA), care la fel poate fi foarte oscilantă. Nu scăpăm de ea, trebuie monitorizată tot timpul.
Așa să vă gândiți și la limfedem: este o stare care poate fi monitorizată !
Este un proces fizic cu care se poate trăi toată viața.
Niciodată nu este târziu să începem schimbările pas cu pas spre o viață frumoasă ,pe care să o putem trăi după plăcerile noastre.
Vă doresc multă sănătate și o viață minunată!

Cu stimă, Demeter Erika