Alimentaţia pacientului cu limfedem

Pacientul cu limfedem de regulă are o încărcare limfatică mai mare.
Sistemul limfatic este un sistem de excreţie al organismului. Funcţia lui principală este de

resorbţie a substanţelor necesare organismului din mediul interstiţial şi reîntoarcerea lor în circuitul snguin
menţinerea componentei chimice şi fizice a mediului intern, nivelul de K, Na,Ph; Temperatură, Ps; Respiraţie;
Realizează un efect de vacuum (sucţiune) la nivelul cavităţilor naturale închise(cavitatea pleural, pericardică, peritoneală,etc.);
Asigură imunitatea-vitală pentru organism;
Transportul de grăsimi şi proteine macromoleculare;filtrarea microorganismelor şi a elementelor străine.

Prezenţa limfedemului in corp, micşorează capacitatea de funcţionare a sistemului limfatic cu 30-45%, ceea ce duce la o încărcare majoră.
În acest caz o sarcină mai mare revine intestinului. Deaceea este extrem de important menţinerea într-o stare bună fucţională a intestinului.
Cum o putem face:
1.Menţinerea în curăţenie;
2.Îmbogăţirea cu bacterii benefice (bifidum, cactobacterin ş.a.) pentru a stimula producerea de vitamine, fermenţi;
Să nu uităm că în intestine se produc 70% de serotonină care e hormonal fericirii! Anume aceşti pacienţi ca şi noi toţi avem nevoie de el.
Starea de bine este sănătate.
Ce putem face?
1. Vom exclude din alimentatie:

Produsele din carne procesată
Grăsimile hidrogenizate
Zahărul pe cât e posibil
Băuturile carbogazoase
Produsele din panificaţie le vom micşora cantitativ
Vom elimina mâncarea preparată prin prăjire, afumăturile, produsele din conserve din comert.

2. Vom avea grijă să nu ne deshidratăm – zilnic să bem 30ml de apă/kg adică la o greutate de 70kg-2,1L de apă.
3. Un regim alimentar cu valoare maximă şi minim de calorii. Prezenţa obligatorie a alimentelor puternic antioxidante (ştim că insuficienţa funcţionării sistemului limfatic duce la mărirea numărului de radicali liberi. În stadii avansate chiar şi la un stres oxidativ – care provoacă diverse boli dintre care diferita forme de cancer, ş.a.)

Vitamina C – sustine cresterea imunitătii, contribuie la protejarea celulelor împotriva stresului exidativ, la formarea normală a colagenului pentru funcţonarea normală a vaselor de sange, a sistemului osos, a ligamentelor şi a pielii, la menţinerea metabolismului energetic si reducerea oboselii si extenuării;
Vitamina E – contribuie la protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ, la susţinerea imunităţii si la menţinerea sanatăţii vaselor de sânge;
Vitamina A – contribuie la funcţionarea normală a sistemului imunitar, menţinerea sănătaţii pielii si a membranelor mucoase şi la procesul de diferenţiere celulară;
Beta-caroten – odata ajuns in organism, este transformat in Vitamina A (retinol);
Catechine – susţin sănătatea şi protecţia sistemului cardiovascular;
Flavonoide – contribuie la echilibrarea manifestărilor de tip alergic, susţin sănătatea sistemului cardiovascular si nervos;

Toate acestea le putem lua din alimente vii, proaspete.
Alimentele care au un conţinut puternic de antioxidanţi sunt:

Fructe: goji,afinele,portocalele,cireşele,merele,zmeura,strugurii,msngo, caisele, roşiile, prunele uscate,coacăzele negre,bananele, Kiwi, căpşunele, perele.
Legume: sfecla,anghinare,lintea, mazărea,vinetele,dovleacul,morcovii, spanacul, varza, conopida, cartofii dulci, ţelina, castravetele.

Alte alimente care contin antioxidanti:

Ceaiul verde, cereale integrale, vin roşu, fructe de mare, soia, tofu, seminţe de susan, ciocolata neagră, oregano, carnea slabă, nucile, gălbenuşul de ou, uleiurile vegetale.

Intr-o dieta sanatoasa sunt, de obicei, recomandate vitaminele, fibrele, proteinele, grăsimile şi bacteriile benefice. Fructele şi legumele joaca un rol important şi consumul acestora reprezintă cel mai usor mod de a ne menţine rezervele de antioxidanţi. Recomandarea este ca acestea să fie consumate zilnic.
Nu uitaţi de modul de preparare – cel mai bine crude, (depinde de produs), fierte în abur sau coapte la cuptor.
Un alt aspect de care trebuie sa ţinem cont este menţinerea unei diete variate, pentru a include cât mai multe tipuri de antioxidanţi in alimentaţie.
Nu uitaţi de conţinutul de fibre pentru menţinerea evacuării zilnice a conţinutului intestinului.

Un moment important este şi deparazitarea. Care se poate face cu produse naturale (extract din Frunze de Nuc Negru, seminţe de dovleac ş.a.).

Sănătatea este în mâinile noastre trebuie să învăţăm să o păstrăm!