Mersul scandinav – un sport cu multe beneficii

Ce este mersul scandinav si de unde a aparut ?

Mersul nordic pe care îl practicăm astăzi, a apărut mai degrabă la sfârșitul anilor 90.  În 1994, Marko Kantaneva, sportivul finlandez, a publicat o metodă a mersului cu bețe inspirată din ski. Acesta a completat pe parcurs cu o serie de exerciții destinate pentru a antrena și a îmbunătăți forma fizică.
În anii 2000, diferiți sportivi francezi au fost implicați în dezvoltarea mersului nordic. Începând cu 2009, acest sport este reglementat de Federația Franceză de Atletism.
Mersul nordic este un sport care se practică în aer liber. Dar atenție, mersul nordic nu se rezumă doar la a pune un picior în fața celuilalt: acesta se practică cu ajutorul bețelor concepute pentru acest sport.

Cui i se adreseaza?
Sport de anduranță, mersul nordic este un sport excelent pentru a te menține în formă. Acesta se adresează femeilor, cât și bărbaților. Indiferent de vârstă, condiție fizică,  există o modalitate prin care poți adopta mersul nordic.
Te poți înscrie spre exemplu într-un club specific mersului nordic. Important este să fii corect echipat și să înveți treptat fundamentele mersului nordic.
Disciplina este indicata in caz de obezitate si maladii (osteoporoza, diabet, dureri lombare, etc.). Insa cine sufera de patologii grave, inainte sa o practice intensiv, este preferabil sa apeleze la parerile medicilor specialisti.
În timpul mișcării, crește procentul de utilizare a oxigenului cu 20-25%. Mersul scandinavic mărește sarcina de acțiune asupra mușchilor până la 45% ,comparativ cu mersul obișnuit.Să nu uităm că înainte coloana, viitorului om era orizontală şi servea la echilibrarea tuturor părţilor corpului. O astfel de coloană putea să suporte  orice tensiune, orice influienţe, stres,factori nocivi-frig, foame,traumele psihologice şi fizice, pierderi de sânge,infecţii, iradieri ş.a.m.d.  Dar odată cu schimbarea în poziţia verticală a corpului, coloana  serveşte ca un pivot sau coloană, s-a transformat într-o parte a corpului  care  foarte uşor poate fi lezată, dacă nu este întreţinută de un corset muscular dezvoltat,  pentru a o menţine în poziţie corectă.
Dacă e să luăm în considerare că bețele pentru mersul scandinav sunt ca  o prelungire a mâinilor, atunci ele nu permit  coloanei să se încovoaie.Coloana rămâne dreaptă.
Aceasta efectiv și foarte repede formează corsetul muscular şi micșorează  sarcina pe porțiunile intervertebrale, prevenind herniile. Micșorează compresia pe vertebre. Adică se elimină rapid și pe durată durerile de spate. O utilizare corectă și niște bețe alese corect, duc la implicarea în mișcare a circa 90% dintre toți mușchii corpului omenesc. Pentru comparație: Alergatul  implică aprx. 60%; mersul pe  bicicleta antrenează 42%; înotul nu mai mult de 45%;
Beneficiile mersului scandinav
1. Formarea corsetului muscular al spatelui
2. Restabilirea paternului mersului nativ
3. Mărirea  rezistenței la mers
4. Îmbunătățirea nivelului vascularizării creierului cu 18%
5. Mărirea densității osoase cu 25%
6. Mărirea volumului plămânilor cu 20-22%
7. Mărește durata vieții cu 9,5% după primul infarct
8. Scade tensiunea arteriala, nivelul glicemiei, mărește debitul sanguin și a circulației coronariene
9. Consumă  energia, adică arde grăsimile  cu 40-43% mai repede.
Dar cel mai important este că – mersul scandinav este indicat persoanelor care suferă de limfedem.
⦁ Din mai multe puncte de vedere:
⦁ Sunt antrenaţi majoritatea muşchilor scheletali – astfel se pune cel mai bine în mişcare limfa.
⦁ Nu este necesar un loc anume, se poate face pe stradă, în câmp, pădure, teren de sport.
⦁ Nu forţează anumite părţi ale corpului, cum ar fi articulaţiile, coloana vertebrală.
⦁ Este vital în menţinerea imunităţii, prevenirii complicaţiilor în limfedem.
⦁ Pentru persoanele care au deja  edem, care nu dispare după odihnă, este indicat să se facă cu membrul afectat îmbrăcat în ciorap compresiv, astfel veţi putea  menţine edemul sub control spre a nu avansa şi veţi preveni complicaţiile.