Eveniment special: Cum să învingem limfedemul?

Ce obții în urma acestui eveniment:

– vei participa la lansarea în premieră a ghidului “Cum să învingem Limfedemul?” de I. Macarov în limba Română.
– vei primi soluții pentru îmbunătățirea relației medic – terapeut specialist în tratamentul Limfedemului
– prin diferitele prezentări susținute de lectorii Academiei, studii de caz și workshop-uri prezentate te vei dezvolta ca și terapeut/pacient/aparținător.
– în calitate de terapeut specializat vei fi înscris automat pe harta specialiștilor din cadrul platformei Limfedem.
– vei putea deveni membru al comunității Limfedem
– vei afla mai multe informații cu privire la tratamentul Limfedemului și la cele mai bune metode pentru creșterea calității vieții pacienților cu Limfedem

Înscriere și detalii organizatorice:

349 RON (preț redus de la 579 RON) – preț pentru doar primele 100 de locuri

Plata se va efectua doar în urma înscrierii la curs prin completarea formularului de înscriere – Aplică la curs!

Beneficiar / pentru cine se face plata:

Nume: PHYSIO SPORT THERAPY ACADEMY

C.I.F.: RO35373010

Cont RON: RO12BTRLRONCRT0326402501

Plata poate fi efectuată de către cursant sau o altă persoană, cu specificația “plată curs … oraș… numele cursantului”, spre exemplu: “Plata eveniment Limfedem – Bucuresti, George Matei”

În urma plății veți primi factura fiscală pe email. Pentru factura fiscală pe persoana juridică, vă rugăm să ne transmiteți datele și să faceți viramentul bancar de pe numele firmei / cabinetului.

PROGRAM EVENIMENT:

0:15 –10:30 Deschidere Eveniment Silvia Berța
10:30 –10:50 Situaia pacienților cu limfedem în România Erika Demeter
10:50 –11:20 Lansare Carte + Întrebări + Prezentare video Dr. Macarov Dr. Efimia Ciubotaru
11:20 –11:45 Coffee Break + Networking  
11:45 –12:05 Nutriția și stilul de viata sanatos al pacienților cu limfedem + Întrebări Erika Demeter
12:05 –13:00 Studii de caz – Împărtășirea bunelor practici cu pacienții cu limfedem Dr. Laura Muntean
13:00 –14:00 Lunch break + Networking  
14:00 –14:45 Diferențierea edemelor Dr. Efimia Ciubotaru
14:45 –15:15 Prezentare produse bandajare compresivă Erika Demeter + Rusu Otilia
15:15 –15:30 Coffee Break + Networking  
15:30 –16:15 Prezentare studiu de caz + Întrebări Erika Demeter
16:15 –16:45 Studii de caz – Împărtășirea bunelor practici cu pacienții cu limfedem Bogdan Rodica
17:00 –17:15 Studii de caz + Întrebări Dr. Efimia Ciubotaru
17:15 –18:00 Concluzii, Întrebări finale + Networking  
18:00 – 18:45 Workshop opțional – Lymph Taping (studiu de caz) Erika Demeter

Webinar Lipoedem / Limfedem / Lipolimfedem

Participă la noul webinar din seria întâlnirilor dedicate atât terapeutilor interesați de afecțiunile sistemului limfatic cat si pacienților.
Read More

Limfedema sau lipoedem

Lipoedemul-boală cronică progresivă, caracterizată prin mărirea membrelor în volum, din contul depunerilor anomalice de grăsimi la care se adaugă edemul în stadiile avansate ale bolii.

Prima descriere a lipoedemului a fost făcută în 1940 de către medicul american E.V.Allen și E.A.Hines, care au determinat această depunere anomalică a țesutului adipos pe membrele inferioare, care apare cel mai des, la femeile cu o predispoziție ereditară. Depunerea surplusului de grăsime pe picioare (mărirea în volum, nivelarea articulațiilor este descrisă după tipul”coloanei egiptene”.)
Statistic, lipoedemul apare la 11% dintre femei. Această afecțiune este puțin cunoscută de către specialiști, ceea ce permite să se facă niște presupuneri a unei răspândiri mai mari.

În majoritatea cazurilor,lipoedemul este diagnosticat greșit, ca fiind limfedem (edem limfatic) sau o simplă obezitate exogen-constituțională. Un diagnostic corect se poate pune în stadiile avansate, când apar complicațiile. Aceasta duce la probleme psihologice, deoarece lipoedemul nu se tratează cu diete și efort fizic spre deosebire de obezitate.

Lipoedemul se aseamănă cu obezitatea constituțională și cea mai frecventă complicație este o masă corporală supraponderală. În cercetările făcute de către Child ș.a. cu 38 de pacienți cu lipoedem, majoritatea erau supraponderali (IMC-indicele masei corporale 25-29,9911%) sau obezitate gradul l (IMC-30-34,80%). Pacienții cu lipoedem nu au dinamică pozitivă în regiunea membrelor, fiind chiar pe dietoterapie, atunci când celelalte părți ale corpului se micșorează proporțional în volum, din contul caloriilor zilnice.

Lipoedemul este o patologie aparte, cu posibile dominante ereditare a cromozomului X, adică suferă de o astfel de patologie numai femeile.
Cercetările au dovedit că procentul cazurilor care au în anamneză familiară cazuri cu lipoedem este de la 16% până la 64%.

Cauzele apariției sunt diverse:
1. La primul consult se presupune că pe țesuturile afectate în lipoedem apare microangiopatia-fragilitatea vaselor sangvine mici și o permeabilitate mare a pereților vaselor sangvine. Astfel, în spațiul dintre celule nimerește o cantitate excesivă de proteine, care atrage pe sine apa și ulterior apare edemul.
2. O altă teorie bazată pe cercetările Suga și a. În acest caz, autorii au făcut analize imunohistochimice ale țesutului afectat. După aceea l-au caracterizat ca pe o structură în formă de coroană (adipocite necrotizate înconjurate de mcrofage CD68 infiltrate). În afară de aceasta există și proliferare din țesut adipos-predecesorii și celule de stromă (celule Ki67 și CD34). Astfel de date permit să presupunem, că unul dintre mecanismele de dezvoltare a lipoedemului include în sine o adipogeneză accelerată, care duce la hipoxie, și pe viitor la mărirea în continuare a adipocitelor și necrozarea macrofagilor.
Debutul bolii, la majoritatea are loc în perioada de pubertate. Aceasta poate dovedi legătura cu schimbările hormonale.
În literatură se evidențiază 2 forme de lipoedem: sub formă de coloană și parțială. Tipul coloană-de regulă se caracterizează prin mărirea membrului inferior pe tipul liniilor conice. Pentru tipul parțial sunt tipice depunerile masive, care se proieminează pe membrele inferioare, coapse și/sau pe mâini.
Primele semne care prevestesc lipoedemul sunt pliurile deasupra gleznei pe ambele picioare. În multe dintre cazuri, tălpile nu se schimbă, iar depunerile adipoase încep să se acumuleze deasupra gleznei, dând impresia de deosebire evidentă între țesutul normal și cel schimbat în proximitatea gleznei.
Pe fond de o o durată mai mare a lipoedemului, dacă pacientul nu face tratament, se poate dezvolta și edemul limfatic. (de regulă aceasta are loc în stadiile lll). O astfel de patologie se va numi lipolimfedem.

Diagnosticarea
Diagnoza de regulă se stabilește clinic, dar, există metode de investigare care permit mai precis să deosebim lipoedemul de alte patologii.
Criteriile de diagnostic ale limfolipoedemului(După criteriile Wold ș.a.)
A. apare exclusiv numai la femei
B. schimbările sunt simetrice pe ambele părți, tălpile sunt implicate minimal
C. simptomul de ”godeu”negativ
D. durere, sensibilitate și vânătăi prezente (legate de fragilitatea capilarelor)
E. toate schimbările au caracter permanent
Clasificarea lipoedemului după criteriile de gravitate (Meier-Vollrath și Schmeller)
1.Stadiul l se descrie ca ”piele normală cu un strat mărit de țesut adipos subcutanat”
2. Stadiul ll ”conglomerate de mărimea unei nuci, sau măr care se palpează subcutanat”
3. Stadiul lll conglomerate mari dure, ce deformează conturul membrului, și acumulări adipoase de tip”galife”.

Deoarece lipoedemul este o patologie progresivă, diagnosticarea precoce are o mare însemnătate pentru un tratament efectiv.
Confirmarea diagnosticului
1. Ultrasonografia cu permisie înaltă ne poate ajuta să deosebim limfedemul de lipoedem. La pacienții cu lipoedem grosimea pielii și ecogenitatea sunt normale, în timp ce pentru limfedem este caracteristică îngroșarea pielii și hipoecogenitatea stratului adipos subcutanat.
2.RMN-rezonanța magnetică-are capacitatea să analizeze caracteristici diferite ale țesuturilor mai bine ca alte metode de vizualizare. RMN poate deosebi grăsimea de apă sau de lichidul proteic ceea ce face să nu confundăm lipoedemul cu obezitatea. Manevre speciale pot fi folosite pentru a micșora intensitatea semnalului de la grăsime și să mărim vizibilitatea edemului. Lipoedemul arată o îngroșare omogenă a grăsimii subcutanate, pe când limfedemul arată edem circular al țesuturilor moi cu îngroșarea pielii.
Deoarece lipoedemul este o boală care progresează, diagnosticarea precoce are o mare importanță pentru un tratament efectiv. În caz contrar mărirea progresivă a stratului adipos subcutanat duce la scăderea mobilității pacientului și la o insuficiență secundară limfatică.
Tratament
Terapia complexă fizică antiedem, care include în sine: DLM;Bandajarea compresivă, igiena pielii și exercițiile fizice recomandate, sunt cele mai efective metode de tratament al lipoedemului. Această abordare dă cele mai bune rezultate în stadiile incipiente ale bolii. Ea se împarte în două faze: intensivă și cea de încheiere.
Faza intensivă constă din DLM, bandajare compresivă în multistraturi, exerciții fizice și o îngrijire corespunzătoare a tegumentelor. DLM include în sine un masaj foarte blând special, pentru a mobiliza limfa din zonele edemate și a micșora limfostaz,. Terapia compresivă, cu folosirea bandajării multistraturi este necesară pentru a întreține efectul drenajului și mărirea eficacității lui. Bandajarea compresivă de regulă se folosește atunci când durerile se atenuează pe fond de DLM.
Faza de încheiere include în sine purtarea tricotajului compresiv de țesătură plată (cu cusătură), după măsurătorile individuale ale pacientului. Aceasta este necesară pentru întreținerea rezultatului obținut și profilaxia progresului afecțiunii. Trebuie evitate elasticele care vă strâng de la șosete. Acestea pot provoca complicații hemoragice.
Eficacitatea terapiei depinde de gradul de concreștere a țesutului conjunctiv în țesutul adipos și piele. În cazurile avansate formarea de ”bariere” din țesut conjunctiv fibroze de grosime 3mm și mai mult în țesutul adipos nu permite să efectuăm DLM. În aceste cazuri, este necesar un timp mai îndelungat să facem DLM, el trebuie să se efectueze mai atent și mai blând, pentru a evita traumarea țesuturilor, care sunt firave în lipoedem. Metode speciale, așa ca terapia cu valuri de șoc, pot fi folosite pentru a micșora concreșterile fibrotice.
În stadiile în care progresează, starea bolnavilor se complică și mai mult, plus mișcările devin mai limitate ,apar schimbările trofice ale pielii și posibilele infecții care pot apărea.Tratamentul terapeutic de bază este îndreptat la micșorarea sensației de durere și îmbunătățirea calității vieții. Oprirea progresiei până la lipolimfedem, stadiul lll, schimbările trofice, ulcerațiile pielii pot fi cauza recidivării erizipelului.
În cazuri de tratament îndelungat, antibioticele inclusiv și antibioticoprofilaxia, poate fi îndreptățită să fie luată în calcul, până și după DLM. Mai mult, e necesară o consultație psihologică și un suport social, ar avea o mare importanță pentru pacienții cu lipolimfedem, deoarece ei suferă de un deficit de autoapreciere și depresie.
Programul de exerciții fizice trebuie să fie adaptat la posibilitățile pacientului și stadiului bolii care-l are. De exemplu, înnotul și aerobica pot da rezultate bune. Profilaxia obezității este foarte importantă pentru preîntâmpinarea viitoarelor complicații (diabet zaharat, hipertonie, insuficiență cardiacă ș.a….),o scădere bruscă în greutate poate duce la o mai mare diferență între partea superioară și cea inferioară a corpului. Dietele, laxativele și diureticele de obicei nu sunt eficiente în lipoedem.

Metodele chirurgicale de tratament au rezultate contraversate. Liposucția, care este standardul tratamentului lipoedemului în Germania, poate duce la accentuarea edemului din cauza că există posibilitatea de a leza vasele limfatice, în timpul îndepărtării stratului de grăsime cu ajutorul lipoextractorului sub presiune. Metodele inovative, precum liposucția tumescentă și cea cu jet de apă arată rezultate încurăjătoare,care dau micșorare a volumului membrelor și simptome de agravare mai ușoare. În plus nu lezează vasele limfatice. Dar, după anestezia tumescentă sunt descrise cazuri de apariție a methemoglobinemiei temporară.
Trebuie accentuat că toate metodele chirurgicale sunt socotite ca și experimentale. Folosirea lor poate fi acceptată numai după o evaluare de durată, care va avea multiple rezultate pozitive și sigure.

Limfedemul nu este o sentință – Întrebări și răspunsuri despre limfedem

1.Care exerciții fizice în limfedem sunt indicate și care sunt contraindicate?
Exercițiile sau sarcinile dinamice sunt benefice, iar cele statice sunt contraindicate.
Deoarece limfa este mișcată de contracția mușchilor în cea mai mare parte, mișcarea este cel mai puternic mecanism de transportare a limfei.Când mușchii se contractă, ei devin mai scurți, dar mai voluminoși,apasă pe vasele limfatice,provoacă o compresie pe ele,cele profunde care se află între mușchi și oase și cele superficiale.

Cele dintre oase și mușchi sunt bine presate,ca o pompă musculară, împing limfa prin vasele limfatice. Aici o mare importanță o are bariera din spațiul superficial pe care apasă mușchiul, cât de elastică este pielea și stratul adipos subcutanat.Dacă stratul de grăsime e consistent iar pielea elastică, atunci bariera e slabă, forța de apăsare pe vasele limfatice va fi mică, și nu va putea propulsa limfa,astfel edemul este mai mare.

Un strat adipos nu prea mare și o piele mai în tonus face ca presiunea pe vasele limfatice să crească. Pentru a amplifica funcția pompei musculare se folosește tricotajul compresiv. Dacă este corect ales, face o presiune înaltă în timpul mișcării, are o opunere mai mare. Tricotajul care face o presiune, adică o opunere la întinderea țesuturilor moi ale mâinii, dar numai în momentul când se contractă mușchiul.(În repaus nu apasă pe țesuturi). Fiecare mișcare a noastră este ca un impuls pentru sistemul limfatic ca să transporte limfa mai bine.

Sarcina statică este atunci când mușchii i-am tensionat, și într-o astfel de stare tensionată rămân o perioadă mai îndelungată. Când dacă vorbim de sarcină fizică-când avem bandă elastică și o întindem pentru mușchii umărului, porțiunea posterioară a m. deltoid,mușchii spatelui, tricepsului poate fi o sarcină dinamică, dar pentru antebraț unde suntem nevoiți să-l tensionăm pentru a ține această bandă va fi o sarcină statică. La fel va fi și atunci când facem flotări, sau când facem ”planking”. Aici e statică completă, la flotări, antebrațele sunt în statică, noi am obstrucționat vasele limfatice și deteriorăm mișcarea limfei.

Dacă e să vorbim de picioare, săriturile sunt dinamice,așezările statice.Vor funcționa fesele, m.coapselor, iar m.gambelor vor fi în statică. Limfa se mișcă de jos în sus.

La efort fizic se mărește vascularizarea dar orice mărire a vascularizării este mărirea sarcinii pe sistemul limfatic. Ideal ar fi ca atunci când facem sport să fim îmbrăcați sau în tricotaj compresiv profilactic, sau curativ, cu o clasă de compresie mai înaltă, (dacă avem deja edem, atunci putem menține rezultatul obținut, și preveni dezvoltarea lui pe parcurs.)
Țineți minte că purtarea sau transportul genților pe membrul care e în zona de risc, statul mult în picioare, așezările vor avea urmări negative.

2. Cum ne influențează prezența Diabetului Zaharat în limfedem?
Diabetul Zaharat este o patologie care în sine duce la deteriorarea vaselor sanguine, a capilarelor, scade capacitatea de vindecare a țesuturilor, scade imunitatea locală, mai ales în limfedem.

Diabetul Zaharat tratat, adică compensat nu este un pericol în limfedem. El permite sa duceți o viață normală. Decompensarea este periculoasă, când cresc nivelurile glicemice , e periculos prin complicațiile care le produce, pentru întreg organismul, nu va avea influență asupra mâinii sau piciorului ci și asupra creerului, rinichilor, pielii și sensibilității ei, retinei. Sunt multe organe care sunt ținta diabetului, nu trebuie să uităm. Diabetul de tip ll poate fi compensat prin micșorarea greutății corporale.

3. Ajută ”Detralex” în limfedem?
Preparatul Detralex nu are influențe asupra edemului limfatic. Este folosit în patologiile venoase, se dă 2 luni cu interval de pauza 2 luni, sau după indicațiile flebologului în asociere cu alte medicamente.

4. Care este deosebirea dintre drenajul limfatic manual și limfomasaj?
Drenajul limfatic manual este masajul indicat în limfedem, este predestinat îmbunătățirii funcției vaselor limfatice superficiale, îmbunătățirii formării limfei, motoricii limfatice, stimularea limfangiogenezei, și toate acestea, fără ca să mărim vascularizarea. Mărirea vascularizării este o sarcină în plus pe sistemul limfatic. Efectuarea corectă a drenajului limfatic, permite îmbunătățirea funcției sistemului limfatic, micșorarea limfedemului, dar ca monoterapie el nu se folosește. El se folosește în limitele complexului terapiei fizice antiedem. Fiindcă numai cu drenajul limfatic manual nu reușești să atingi o îmbunătățire permanentă de durată, dar cu ajutorul complexului fizic de terapie antiiedem se poate.

În foarte multe feluri de masaj sunt manevre care sunt îndreptate spre mărirea vascularizării. Dacă apare întrebarea de diferențiere a masajelor, dacă vi se face corect sau nu drenajul limfatic, țineți minte 5 semne pentru a vă orienta:

1.Drenajul limfatic manual nu se începe din porțiunea afectată – mâna sau piciorul cu edem. Se prelucrează partea centrală, se fac exerciții de respirație, apoi treptat se ajunge la locul afectat.
2.Toate mișcările se fac încet. Mișcările rapide pot stimula vascularizarea, pe de altă parte, ele pot fi mai rapide decât contracțiile limfangionului.
3. Să nu apară hiperemia (mărirea vascularizării pielii). Aceasta este o sarcină în plus pe sistemul limfatic.
4. Să nu simtă durere pacientul
5. Nu se face cu substanțe lubrifiante ca: ulei, cremă, talc,nici o substanță care ușurează alunecarea pe piele.

5. Ce să facem dacă avem scurgeri de limfă pe suprafață?
Adresați-vă limfologului, să vadă specialistul. De regulă dacă e o fază acută, poate fi o formă buloasă de erizipel, dacă e cronic (de mai mult timp,) poate fi limforee cu limfocisturi, sau altceva. Aici sarcina principală este de a îmbunătăți funcția sistemului limfatic. Dacă am micșora presiunea în vasele limfatice, limforeea ar dispărea. Și pielea se vindecă, bulele dispar; cu cât mai repede vă veți ocupa cu atât mai repede veți elimina problema.

Fiecare puseu de erizipel agravează mult starea membrului cu limfedem. Se dereglează starea țesuturilor,se accelerează procesul de sclerozare și fibrozare a țesuturilor, scade mult imunitatea locală, se mărește edemul, de aceea erizipelul e mai bine sa-l prevenim decât să ne luptăm cu el.

Dacă încă nu aveți limfedem (dar aveți noduli extirpați), puteți folosi cu țel profilactic tricotaj cu țesătură circulară. Dacă aveți edem, folosiți tricotaj cu țesătură plată (cu cusătură), acesta are alte caracteristici ale compresiei în repaus și în mișcare, are mai multe priorități în fața celui circular. Țineți minte, tricotajul nu are menirea de a micșora edemul, menirea lui este de a menține rezultatul obținut după drenajul limfatic și bandajare.

Se alege după ce am obținut micșorarea maximă posibilă a membrului afectat, făcând drenaj și bandajare. Altfel am putea ”mișca” edemul de pe antebraț pe braț, sau de pe braț pe umăr, chiar spate. Variantele de tricotaj cele mai optime sunt cele alese împreună cu specialistul, cele comandate pe internet pot fi nepotrivite.

6. Cand se foloseste pneumomasajul?
La folosirea pneumomasajului riscul de „mișcare” a edemului este de 10 mai mare.
Crește viteza proceselor de sclerozare și fibrozare a țesuturilor, la fel ca oricare terapie compresivă. În plus cu astfel de schimbări este foarte greu de luptat.

Pneumomasajul poate fi permis la menținerea rezultatelor obținute, când este eliminată componenta lichidă, nu este edem, dar acolo nu este necesar, este suficientă purtatea tricotajului.

7. Ce e de făcut dacă la limphografie ne-a spus că sistemul limfatic este distrus?
Să nu credeți în asta, pentru început. Aceasta este varianta cea mai adesea văzută, varianta de steluțe, nu se văd vasele limfatice superficiale. Cu FSG limphografică mai adânc de 2cm nu se pot vedea vasele, nu există vase destul de mari pe care să le vedem. Există cazuri avansate când sunt distruse vasele mari limfatice,când sunt întinse limphangioanele, poate fi distrus peretele vaselor, ele nu funcționează, dar rețeaua de vase superficiale rămâne intactă.

Aceasta este rețeaua care poate transporta substanțele din țesuturi în vasele de sânge,deoarece sunt vase mici, aceasta are loc mai încet. Ele pot să nu se descurce cu sarcina care li se impune. Din această cauză se formează edemul limfatic, se acumulează aceste substanțe, care trebuie să se miște prin sistemul limfatic,dar aceasta nu înseamnă că sistemul limfatic nu funcționează. Dacă sistemul limfatic nu ar funcționa deloc, atunci, mâna sau piciorul ar adăuga zilnic în jur de 0,5 kg. Așa ceva nu există.

De regulă când se dezvoltă limfedemul, sistemul limfatic funcționează cam la 99% la sută, iar acel procent se acumulează încet treptat în țesuturi, proteinele din acest lichid atrag pe ele apa, nu numai proteinele ci și alte substanțe hidrofile, acesta înmulțit la timp, la ani face să apară limfedemul, care-i sperie pe pacienți. Nu este corect să spunem că sistemul limfatic nu funcționează deloc. Poate fi vorba despre vasele limfatice mari care la o presiune excesivă într-adevăr pot fi deteriorate.

Cu cât mai repede vom începe tratamentul, cu atât posibilitatea ca aceste vase să fie distruse va scădea. Aceasta va permite să se facă și operație de reconstruire, care nu va fi posibilă dacă vor fi toate vasele mari distruse.

8. Terapeutul m-a examinat și a determinat că o mână este mai umflată ca cealaltă cu 3-4cm și mi-a zis că nu e periculos și nu e cazul să încep tratamentul limfedemului. Ce sa fac?
O mărire a circumferinței brațului cu 3-4 cm este foarte mult. Dacă avem 1mm edem permanent, care nu dispare, este deja limfedem de stadiul ll. Mai departe se apropie stadiul lll. Aceasta ne dovedește că vasele limfatice nu funcționează în deplină pe deplin. Vasele limfatice nu pot să-și exercite funcțiile la nivel optim, acesta este debutul distrugerii vaselor mari limfatice. Dacă la acest moment vor fi întreținute, ele nu se vor distruge. Dacă nu le vom ajuta, ele se vor deteriora și dacă vom aștepta când edemul va avea 7cm, când va fi totul mai rău, și numai atunci să începem tratamentul, nu este corect.

Este corect când prindem acel mm de edem și și îl ținem să nu se mărească. În acest timp nu este nevoie de un tratament complicat, nu trebuie să vă cereți pentru aceasta de la serviciu, sau nu știu de unde, să faceți proceduri ambulatorii, să vă internați. Pur și simplu este necesar în cunoștință de cauză să vă fie ales un tricotaj compresiv adecvat, care să nu permită mărirea edemului, orice ați face. La 3-4cm este necesar un tratament dar nu foarte mare, cam o săptămână. La 7-8cm vor fi necesare minim 4 săptămâni de tratament, dacă vom ne vom delăsa, va fi necesar un tratament și mai de durată. De ce să ajungem la așa ceva? De aceea cu cât mai repede veți începe cu atât mai bine va fi.

9.Am dureri și arsuri în mână de la limfă?
Este discutabil că arsurile să fie de la limfă. Cel mai des aceste simprome sunt legate de dereglările de inervație ale porțiunii operate, urmări postoperatorii. Edemul, (dacă nu este prezent erizipelul), de regulă nu este dureros.
Senzațiile de durere pot fi ca simptom al recidivării procesului oncologic. Adresați-vă oncologului.
Este benefic să înnotăm în bazin pentru profilaxia limfedemului
Este cel mai bun tip de sport pentru persoanele cu limfedem, și nu numai, fiindcă apa produce o anumită presiune pe corp (membru cu limfedem), iar mișcarea ajută la mișcarea limfei.

10. Degetele de la mână îmi amorțesc, iar edemul e mai sus de cot. Cum sa procedez?
Cel mai sigur este că amorțeala nu este legată de edem. Senzația de amorțeală a degetelor, cu toate că edemul nu trebuie lăsat fără tratament, de regulă, aceasta poate fi ca o urmare a chimioterapiei, sau a compresiei sau distrugerii terminațiilor nervoase operator, sau în urma terapiei cu raze Rentghen. Cu timpul de obicei aceste sensații trec.

11. Cum să întreținem sistemul limfatic?
Depinde de ce este dereglat în sistemul limfatic și se crează întreținerea, în funcție de aceasta. Poate undeva va fi necesar tricotajul, undeva masajul, în alte cazuri ajutorul unui specialist, în unele cazuri numai un mod de viață sănătos plus tricotaj, trebuie văzut și determinat.

12. Este benefic masajul punctual pe nodulii limphatici?
Nu. Nu trebuie atinși nodulii limfatici! Numai când doctorul îi palpează. Chiar și la efectuarea drenajului limfatic manual nu se face contact direct cu nodulul limfatic, este o presiune creată pe acea porțiune unde sunt nodululii limfatici. N-ar trebui se existe nici un fel de masaje punctuale pe noduli.

13. În complexul de tratament sunt incluse și unele injecții?
Nu există preparate confirmate în tratamentul limfedemului. Dacă vedeți că se folosesc perfuzii sau injectarea oricăror preparate, în porțiunea edemului, lângă edem, aceasta este o absurditate, care nu are nici o relevanță, chiar dacă vă vorbesc frumos despre ele, fiindcă nici în recomandările internaționale, nici în mediul asociației internaționale a limfologilor nu există recomandări ale unui tratament medicamentos în limfedem.

14. Este necesar să purtăm mănușă, dacă mâna și degetele nu sunt edemate? Mâneca o port.
Dacă clasa de compresie a mânecii care o purtați este 2 și mai mare, atunci e mai bine să purtați și mănușă. Aceasta va fi profilaxia dezvoltării edemului degetelor. Dacă purtați mânecă profilactică de compresie clasa l ,este de dorit, dar nu e obligatoriu să o purtați.

15. Putem folosi lipitori în limfedem?
Nu. Este interzis. În această porțiune este scăzută imunitatea, punând lipitori formăm mecanic porți de intrare pentru infecție, plus lipitorile vor introduce și propia microfloră în țesuturi, ajutând să facem o complicație infecțioasă.

16. Putem face schi după mastectomie -12 ganglioni înlăturați?
Da. Trebuie făcut sport, dar trebuie avut în vedere ca mergând pe schiuri să evitați statica, dapă apucăm bățul de schi, îl ținem strâns sau împingem va fi o sarcină statică pe antebraț, atunci astfel putem provoca suprasolocitarea sistemului limfatic. Dar dacă vom agăța bățul pe o curea, ridicând bățul cu cureaua apoi să-l împingem,deschizând palma, apoi să relaxăm mâna și din nou să împingem, va fi o dinamică în lucrul cu antebrațul, astfel putem schia. Se mai poate îmbrăca și o mânecă compresivă cu scop profilactic, dacă nu avem edem. Dacă purtați mânecă și mănușă atunci trebuie să vă vadă un doctor, pentru a vă permite.

17. Se permite să vizităm sauna infraroșie avânf limfedem?
Nu, nu trebuie, știți deja, orice mărire a vascularizării este o sarcină în plus pe sistemul limfatic. De ce să mărim conștient sarcina pe sistemul limfatic? Dacă știm că este afectat și poate duce la edem?

18. Cum să alegem tricotajul compresiv?
Pentru profilaxie se alege clasa l de compresie, pentru tratament clasa ll de compresie. Pentru aprecierea tricotajului compresiv trebuie avut în vedere 2 criterii, să mențină rezultatul obținut înainte de a îmbrăca tricotajul, al doilea, trebuie purtat cu adevărat( nu când îți amintești numai, sau când îți dorești). Dacă în unele locuri te strânge, sau te jenează,atunci trebuie corectat.Trebuie să corespundă după toate standardele. Dacă mâna are un standard, iar brațul altul, atunci trebuie ajustat. Nu trebuie să vă comandați standard, trebuie comandat individual.

Cel mai bine, criteriile trebuie să vi le aleagă medicul limfolog. În magazinele de tricotaje, personajele nu au experiența de a aprecia cum va fi purtat, cum trebuie purtat tricotajul compresiv. Medicul vede pacientul când îmbracă tricotajul și după câtva timp, astfel poate aprecia și corecta. Uneori și niște măsurători făcute ideal, iar ciorapul nu-și face efectul și are nevoie de corecturi. Când reușim ca tricotajul să-și îndeplinească, atunci putem lăsa pacientul de să acționeze singur. Ca să-și păstreze rezultatele obținute.

19. Cât de des se poartă tricotajul compresiv cu țel de profilaxie?
Depinde când am început să-l purtăm .Dacă am îmbrăcat mâneca compresivă imediat după operație, din relatările medicilor suedezi, atunci riscul de apariție a limfedemului scade de 2-3ori în decursul primului an. Dacă nu am purtat în primul an după operație, atunci mâneca o purtăm în momentele de efort static și mecanic. Static când zburăm cu avionul, mergem mult cu trenul, mașina.
O mai îmbrăcăm când facem sport, fiindcă se mărește vascularizarea ceea ce este o sarcină în plus pe sistemul limfatic.

Nu uitați un lucru: un gram de profilaxie costă tone de tratament.

Modul sănătos de viață și informația ne scutește de multe neplăceri.

Continuați să fiți informați!

Imunitatea – Cheia Protecției

Prin acest curs, dorim să aducem tuturor ce îl urmăresc – un plus de informație vitală pentru întărirea Sistemului Imunitar. Dr. Efimia Ciubotaru îți va împărtăși sfaturi și bune practici printr-o abordare complexă și ușor de aplicat.

Dr. Efimia Ciubotaru îți va explica timp de o oră, într-un seminar foarte util – pentru părinți, copii, bunici – despre Imunitate.

Imunitatea este influențată de mai multe sfere. Află care sunt? Cum îți protejezi organismul?

•Virusul – un pericol „mascat”
•Cheia protecției – Imunitatea
•Cum îți întărești imunitatea (explicații si sfaturi practice, exerciții)
1.Curățarea sistemului limfatic
2.Păstrarea igienei
3.Activitatea fizică și respirația corespunzătoare
4.Alimentația necesară
5.Influența stării emoționale
6.Rolul aromoterapiei în imunitate
7.Alte recomandări prețioase
•Concluzii
De asemnea, vei primi un document cu sfaturi atent selectionate, practici utile pentru Imunitate

Puteti viziona acest curs pe platforma noastra online:

https://www.physioacademyonline.com/courses/imunitatea-cheia-protectiei

Drenajul Limfatic Manual

Drenajul Limfatic Manual – Aliatul unei imunități puternice

Cursul practic online de Drenaj Limfatic Manual, este o resursă valoroasă oferită de către Academia Physio Sport Therapy, nu numai specialiștilor din domeniu, ci și tuturor care vor să învețe această tehnică de masaj într-un mod profesionist și să se bucure de rezultatele unui sistem limfatic mai sănătos, respectiv a unui sistem imunitar mai puternic.

Tehnica de Drenaj Limfatic Manual predată este aplicabilă unui organism sănătos, fără a face referire la cazuri patologice.

Este o tehnică studiată, dovedită științific și recunoscută internațional încă din anii 1970 prin intermediul promotorului său – Dr. Vodder. Drenajul limfatic manual este o tehnică manuală specifică, care acționează în primul rând asupra sistemului limfatic, facilitând eliminarea lichidelor în exces, respectând direcția fluxului limfei spre ganglionii limfatici. O mare parte a sistemului limfatic este situat în apropiere de piele, de aceea tehnica în sine este foarte blândă, delicată și ritmică.

Drenajul limfatic manual reînnoiește, hrănește, întărește și regenerează celulele, elimină deșeurile, relaxează sistemul nervos și întărește sistemul imunitar. De asemenea, previne și remediează multe afecțiuni cronice:

Durerea – tumefierea articulațiilor, dureri musculare, artrita reumatoidă, osteoartrita, migrena, dureri de cap cronice
Retenția de lichide – picioare și glezne umflate (luxație de gleznă), ochii sau fața tumefiată
Afecțiuni respiratorii – sinuzite, congestie nazală, guturai
Afecțiuni imunitare – răceli și gripe recurente, inflamații și infecții recurente, alergii,
Afecțiuni digestive – constipație cronică, flatulență, balonare, Sindromul Colonului Iritabil
Stresul, sindromul oboselii cronice, letargie

Cursul este predat theoretic și practic de către specialistul în Managementul Limfedemului și instructor al Academiei – Erika Demeter, cu o experiență de peste 20 ani în domeniu și cu o formare înternațională.

Acest curs de Drenaj Limfatic Manual, conține module teoretice și practice.

Fiecare modul practic este explicat și demonstrat foarte clar, astfel încât să înțelegi întru totul tehnicile, exercițiile, etc. Cuprinsul cursului:

Legătura dintre Sistemul Imunitar și Sistemul Limfatic
Sistemul Limfatic
Drenajul limfatic manual
Beneficiile drenajului limfatic manual
Tehnicile de drenaj limfatic manual (practică)
Direcțiile de drenaj limfatic
Efectuarea terapiei de drenaj limfatic (practică), descriere regiuni și direcții de drenaj limfatic
Sfaturi utile pentru păstrarea imunității
Autodrenajul limfatic manual (practică)
Program de exerciții pentru stimularea fluxului limfei (practică)

Puteti achizitiona cursul de pe platforma noastra online:
https://www.physioacademyonline.com/courses/drenajul-limfatic-manual-aliatul-unei-imunitati-puternice

Workshop online

Workshop online interactiv 20 de indicații și contraindicații în afecțiunile limfatice

Un workshop MUST HAVE pentru toti cei interesați de managementul limfedemului și modul de funcționare al sistemului limfatic.

Participă la primul workshop din seria întâlnirilor dedicate atât terapeutilor interesați de afecțiunile sistemului limfatic cat si pacienților.

Seria de workshopuri are drept scop crearea unei comunități puternice și corect informate despre limfedem si alte afecțiuni ale sistemului limfatic.

Vom discuta și prezenta cazuri practice împreună cu dr. Efimia Ciubotaru și specialistul și instructorul în Managementul limfedemului Erika Demeter.

Cuprins workshop

Indicații:

1. Persoane fiziologic sanatoase

1.1.Sarcina

1.2.Tumefiere posttraumatica

1.3.Relaxare

1.4.Creșterea imunitatii

1.5.Scăderea greutății corporale și detoxifierea

2.Persoane cu cazuri patologice

Limfedem primar

2.1.Copii / adolescenți

2.2. Gravide

Limfedem secundar

2.3.Postoperator (inlaturarea nodulilor limfatici)

2.4.După radioterapie

2.5.După traume

2.6.În afecțiuni venoase

3.Protocolul de tratament

Contraindicații:

1.Tromboflebita

2.Utilizarea aparatelor mecanice pentru drenaj limfatic (in limfedem primar si secundar)

3. Erizipel

4. Limfoangiosarcoma

5. Tratamentul medicamentos nerecomandat

6. Masaj vs drenaj în caz de limfedem

7. Greșeli frecvente ale pacientilor cu limfedem

8. Greșeli frecvente în relația cu pacienții cu limfedem

Prezentare cazuri practice în tratamentul limfedemului – invitați speciali

Vizualizeaza webinarul aici:

Alimentaţia pacientului cu limfedem

Pacientul cu limfedem de regulă are o încărcare limfatică mai mare.
Sistemul limfatic este un sistem de excreţie al organismului. Funcţia lui principală este de

resorbţie a substanţelor necesare organismului din mediul interstiţial şi reîntoarcerea lor în circuitul snguin
menţinerea componentei chimice şi fizice a mediului intern, nivelul de K, Na,Ph; Temperatură, Ps; Respiraţie;
Realizează un efect de vacuum (sucţiune) la nivelul cavităţilor naturale închise(cavitatea pleural, pericardică, peritoneală,etc.);
Asigură imunitatea-vitală pentru organism;
Transportul de grăsimi şi proteine macromoleculare;filtrarea microorganismelor şi a elementelor străine.

Prezenţa limfedemului in corp, micşorează capacitatea de funcţionare a sistemului limfatic cu 30-45%, ceea ce duce la o încărcare majoră.
În acest caz o sarcină mai mare revine intestinului. Deaceea este extrem de important menţinerea într-o stare bună fucţională a intestinului.
Cum o putem face:
1.Menţinerea în curăţenie;
2.Îmbogăţirea cu bacterii benefice (bifidum, cactobacterin ş.a.) pentru a stimula producerea de vitamine, fermenţi;
Să nu uităm că în intestine se produc 70% de serotonină care e hormonal fericirii! Anume aceşti pacienţi ca şi noi toţi avem nevoie de el.
Starea de bine este sănătate.
Ce putem face?
1. Vom exclude din alimentatie:

Produsele din carne procesată
Grăsimile hidrogenizate
Zahărul pe cât e posibil
Băuturile carbogazoase
Produsele din panificaţie le vom micşora cantitativ
Vom elimina mâncarea preparată prin prăjire, afumăturile, produsele din conserve din comert.

2. Vom avea grijă să nu ne deshidratăm – zilnic să bem 30ml de apă/kg adică la o greutate de 70kg-2,1L de apă.
3. Un regim alimentar cu valoare maximă şi minim de calorii. Prezenţa obligatorie a alimentelor puternic antioxidante (ştim că insuficienţa funcţionării sistemului limfatic duce la mărirea numărului de radicali liberi. În stadii avansate chiar şi la un stres oxidativ – care provoacă diverse boli dintre care diferita forme de cancer, ş.a.)

Vitamina C – sustine cresterea imunitătii, contribuie la protejarea celulelor împotriva stresului exidativ, la formarea normală a colagenului pentru funcţonarea normală a vaselor de sange, a sistemului osos, a ligamentelor şi a pielii, la menţinerea metabolismului energetic si reducerea oboselii si extenuării;
Vitamina E – contribuie la protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ, la susţinerea imunităţii si la menţinerea sanatăţii vaselor de sânge;
Vitamina A – contribuie la funcţionarea normală a sistemului imunitar, menţinerea sănătaţii pielii si a membranelor mucoase şi la procesul de diferenţiere celulară;
Beta-caroten – odata ajuns in organism, este transformat in Vitamina A (retinol);
Catechine – susţin sănătatea şi protecţia sistemului cardiovascular;
Flavonoide – contribuie la echilibrarea manifestărilor de tip alergic, susţin sănătatea sistemului cardiovascular si nervos;

Toate acestea le putem lua din alimente vii, proaspete.
Alimentele care au un conţinut puternic de antioxidanţi sunt:

Fructe: goji,afinele,portocalele,cireşele,merele,zmeura,strugurii,msngo, caisele, roşiile, prunele uscate,coacăzele negre,bananele, Kiwi, căpşunele, perele.
Legume: sfecla,anghinare,lintea, mazărea,vinetele,dovleacul,morcovii, spanacul, varza, conopida, cartofii dulci, ţelina, castravetele.

Alte alimente care contin antioxidanti:

Ceaiul verde, cereale integrale, vin roşu, fructe de mare, soia, tofu, seminţe de susan, ciocolata neagră, oregano, carnea slabă, nucile, gălbenuşul de ou, uleiurile vegetale.

Intr-o dieta sanatoasa sunt, de obicei, recomandate vitaminele, fibrele, proteinele, grăsimile şi bacteriile benefice. Fructele şi legumele joaca un rol important şi consumul acestora reprezintă cel mai usor mod de a ne menţine rezervele de antioxidanţi. Recomandarea este ca acestea să fie consumate zilnic.
Nu uitaţi de modul de preparare – cel mai bine crude, (depinde de produs), fierte în abur sau coapte la cuptor.
Un alt aspect de care trebuie sa ţinem cont este menţinerea unei diete variate, pentru a include cât mai multe tipuri de antioxidanţi in alimentaţie.
Nu uitaţi de conţinutul de fibre pentru menţinerea evacuării zilnice a conţinutului intestinului.

Un moment important este şi deparazitarea. Care se poate face cu produse naturale (extract din Frunze de Nuc Negru, seminţe de dovleac ş.a.).

Sănătatea este în mâinile noastre trebuie să învăţăm să o păstrăm!

Mersul scandinav – un sport cu multe beneficii

Ce este mersul scandinav si de unde a aparut ?

Mersul nordic pe care îl practicăm astăzi, a apărut mai degrabă la sfârșitul anilor 90.  În 1994, Marko Kantaneva, sportivul finlandez, a publicat o metodă a mersului cu bețe inspirată din ski. Acesta a completat pe parcurs cu o serie de exerciții destinate pentru a antrena și a îmbunătăți forma fizică.
În anii 2000, diferiți sportivi francezi au fost implicați în dezvoltarea mersului nordic. Începând cu 2009, acest sport este reglementat de Federația Franceză de Atletism.
Mersul nordic este un sport care se practică în aer liber. Dar atenție, mersul nordic nu se rezumă doar la a pune un picior în fața celuilalt: acesta se practică cu ajutorul bețelor concepute pentru acest sport.

Cui i se adreseaza?
Sport de anduranță, mersul nordic este un sport excelent pentru a te menține în formă. Acesta se adresează femeilor, cât și bărbaților. Indiferent de vârstă, condiție fizică,  există o modalitate prin care poți adopta mersul nordic.
Te poți înscrie spre exemplu într-un club specific mersului nordic. Important este să fii corect echipat și să înveți treptat fundamentele mersului nordic.
Disciplina este indicata in caz de obezitate si maladii (osteoporoza, diabet, dureri lombare, etc.). Insa cine sufera de patologii grave, inainte sa o practice intensiv, este preferabil sa apeleze la parerile medicilor specialisti.
În timpul mișcării, crește procentul de utilizare a oxigenului cu 20-25%. Mersul scandinavic mărește sarcina de acțiune asupra mușchilor până la 45% ,comparativ cu mersul obișnuit.Să nu uităm că înainte coloana, viitorului om era orizontală şi servea la echilibrarea tuturor părţilor corpului. O astfel de coloană putea să suporte  orice tensiune, orice influienţe, stres,factori nocivi-frig, foame,traumele psihologice şi fizice, pierderi de sânge,infecţii, iradieri ş.a.m.d.  Dar odată cu schimbarea în poziţia verticală a corpului, coloana  serveşte ca un pivot sau coloană, s-a transformat într-o parte a corpului  care  foarte uşor poate fi lezată, dacă nu este întreţinută de un corset muscular dezvoltat,  pentru a o menţine în poziţie corectă.
Dacă e să luăm în considerare că bețele pentru mersul scandinav sunt ca  o prelungire a mâinilor, atunci ele nu permit  coloanei să se încovoaie.Coloana rămâne dreaptă.
Aceasta efectiv și foarte repede formează corsetul muscular şi micșorează  sarcina pe porțiunile intervertebrale, prevenind herniile. Micșorează compresia pe vertebre. Adică se elimină rapid și pe durată durerile de spate. O utilizare corectă și niște bețe alese corect, duc la implicarea în mișcare a circa 90% dintre toți mușchii corpului omenesc. Pentru comparație: Alergatul  implică aprx. 60%; mersul pe  bicicleta antrenează 42%; înotul nu mai mult de 45%;
Beneficiile mersului scandinav
1. Formarea corsetului muscular al spatelui
2. Restabilirea paternului mersului nativ
3. Mărirea  rezistenței la mers
4. Îmbunătățirea nivelului vascularizării creierului cu 18%
5. Mărirea densității osoase cu 25%
6. Mărirea volumului plămânilor cu 20-22%
7. Mărește durata vieții cu 9,5% după primul infarct
8. Scade tensiunea arteriala, nivelul glicemiei, mărește debitul sanguin și a circulației coronariene
9. Consumă  energia, adică arde grăsimile  cu 40-43% mai repede.
Dar cel mai important este că – mersul scandinav este indicat persoanelor care suferă de limfedem.
⦁ Din mai multe puncte de vedere:
⦁ Sunt antrenaţi majoritatea muşchilor scheletali – astfel se pune cel mai bine în mişcare limfa.
⦁ Nu este necesar un loc anume, se poate face pe stradă, în câmp, pădure, teren de sport.
⦁ Nu forţează anumite părţi ale corpului, cum ar fi articulaţiile, coloana vertebrală.
⦁ Este vital în menţinerea imunităţii, prevenirii complicaţiilor în limfedem.
⦁ Pentru persoanele care au deja  edem, care nu dispare după odihnă, este indicat să se facă cu membrul afectat îmbrăcat în ciorap compresiv, astfel veţi putea  menţine edemul sub control spre a nu avansa şi veţi preveni complicaţiile.

Problemele psihologice ale pacientei cu limfedem

Indiferent  de faptul că limfedemul în multe dintre cazuri are un prognostic favorabil  calitatea vieţii cu această afecţiune se dereglează simţitor.
Aceasta este legat de faptul că bolnavului  cu  limfedem, neapărat i se schimbă forma corpului. Mai ales în cazul unui edem vast. Aceasta duce la greutate în alegerea hainelor şi încălţămintei, deficienţe în deplasare, probleme cu igiena personală,  greutate în a petrece  timpul liber, probleme  cu caracter sexual, plus  aceasta mai provoacă complexe şi dereglări psihologice. Când unei persoane îi este pusă diagnoza de limfedem, el trece prin câteva stadii până îşi asumă boala:
Stadiul 1 – Negarea. Pacientul nu este de acord. Negaţia este prima reacţie a omului la o veste că are o boală incurabilă. Diagnosticul stabilit pare să fie o greşeală  şi  e destul să  te odihneşti, şi totul va reveni la normal. Dar diagnosticul se confirmă şi nimic nu trece.
Stadiul 2 – Stadiul de şoc. În aceast  stadiu persoanei tot ce i se întâmplă îi pare ireal, mai ales dacă  se  dărâmă nişte planuri importante de viaţă. În stadiul de şoc bolnavul are nevoie de suportul celor dragi şi apropiaţi, care pot reacţiona diferit. Sau extrem de sâcâitor sau invers fără nici un interes. Corespunzător, şi pacientul va reacţiona agresiv, sau poate să se închidă în sine.
Stadiul 3 – Furie şi ură. Pacientul începe să  învinuiască   pe toţi şi toate  din jur – mediul, ereditatea sa,  părinţii,  lucrul,  medicii. În boala sa, el vede nedreptatea universului, de exemplu, vecinul lor alcoolic şi nu are nimic, iar el a dus o viaţă sănătoasă şi uite ce a păţit.
Stadiul 4 – stadiul perceperii psihologice a bolii de către persoană, care se caracterizează prin ”cerşirea”  însănătoşirii printr-un fel cumva neobişnuit. De exemplu, roagă medicul să găsescă şi să-i prescrie un medicament  minune, sau se adresează la magi şi vrăjitori, aşteptând de undeva un miracol care-l va izbăvi de boală.
Stadiu 5 – Depesia.  Devine clar, că ”a cere” însănătoşirde nu reuşeşti,  situaţia cu boala devine mai grea  decât i se părea mai înainte. Să organizezi un tratament cum trebuie nu este aşa de simplu,  cu resurse financiare minimale. Depresia poate dura foarte mult -ani şi zeci de ani.
Dacă reuşeşte să depăşească stadiul deprsiei, atunci vine următoarul stadiu:
Stadiul 6 – Acceptarea şi conştientizarea bolii .Cu cât mai repede va accepta şi conştientiza boala sa, cu atât va începe un tratament profesionist, cu atât mai uşor va fi să ajungă la un rezultat pozitiv. Trebuie să înţelegem că medicul ajută pacientul să elimine simptomele limfedemului – să micşoreze  edemul şi să menţină rezultatul  atins. Pacientul va trebui să-şi organizeze corect munca sa şi odihna, să arate autocontrolul său personal pentru, a ţine sub control şi să menţină rezultatul obţinut.
Trebuie conşzientizat,  că trebuie să trăieşti o viaţă de o valoare deplină, pe cât e posibil Această componentă este cea mai complicată pentru pacientul cu limfedem. Deaceea anume în complexul măsurilor de tratament sunt incluse şi susţinerea psihologică a pacientului. Ea include în sine instruirea şi suportul pacientului.